Renato Ratti
RENATO RATTI
Historická Cantina Ratti se nachází v La Morra od roku 1965. V roce 2005 byla budova kompletně zrekonstruována: architektura, která není vidět, a právě z tohoto důvodu naplňuje pohled. Udržitelnost znamená mnoho věcí. Naše vinařství je udržitelné i z hlediska konstrukce. Budova s liniemi, které se mísí s těmi na kopci, s barvami, které nacházejí kontinuitu s těmi z okolní vegetace.
Renato Ratti zahájil svou kariéru ve vinařském průmyslu v brazilském Sao Paulu, kam emigroval po dokončení studia enologie v Albě. Poté, co několik let vyráběl šumivá vína a vermuty pro společnost Cinzano, se rozhodl, že je čas vrátit se domů, a koupil svou první vinici přímo pod opatstvím L'Annunziata v La Morra.
Brzy se stal průkopníkem a propagátorem regionu Barolo, v 70. letech vytvořil první podrobnou mapu historických vinic Barola a v 60. letech vyrobil jedno z prvních Barolů z jedné vinice. V roce 1988 převzal otěže Renatův syn Pietro, který pokračoval v modernizaci a inovaci, v roce 2005 přistavěl nový gravitační sklep a rozšířil a obnovil rodinné vinice.
Barolo Marcenasco rodiny Ratti je pojmenováno podle podoblasti, z níž pochází ovoce a která je osázena odrůdou Nebbiolo nejméně od 12. století. Hrozny se sklízejí v optimální zralosti v říjnu a mladé víno zraje dva roky ve velkých dubových sudech. Díky tomuto pečlivému vinifikování a delšímu zrání vzniká rafinované Barolo s bohatou chutí a plným tělem, které je však vyvážené jasnou svěžestí a okouzlujícími tóny kouřového tabáku, lékořice a sladkého koření.
Výroba vína v La Morra se řídí přesnými pravidly, která v průběhu let nabývají definitivních obrysů filozofie výroby Ratti.
Pečlivý pohled na zvláštnosti území (s vědomím, že každá oblast nebo podoblast dává život různým barolům), s intuicí vnesení francouzského konceptu Cru do Langhe, menším zásahem lidských rukou do vinařství, odlišným přístupem ke zušlechťování.
Principy, na kterých je založena výrobní filozofie Ratti, jsou spojeny se zhodnocováním jedinečnosti produkčních oblastí, se zvláštnostmi spojenými s ročníky a s procesem výroby vína, díky kterému je ve víně jasný hlas území.
Výrobní filozofie Ratti je založena na pevných principech již více než 50 let. Byl to Renato Ratti, kdo je jasně definoval. Když psal o „jedinečnosti dané podoblasti“, o „klasifikaci různých ročníků“ a o „zjemnění v láhvi, aby vínu propůjčila a zachovala jemnost, eleganci a dlouhou životnost“, položil základy metodologie, která obstojí ve zkoušce času, aniž by ztratila svou ráznost a jasnost.